The renovation embraced the existing character of the 1960s 3500 sq ft ranch house, enhancing transparency while creating distinct spaces. The original design created a home beneath a long low hipped roof, with several clerestories to bring light onto the interior.  LDP updated the kitchen and bathrooms, adding a wine cellar, redesigning an existing fireplace, a study and multimedia room and updating finishes and lighting throughout. By recladding the existing stone fireplace with steel, this major design feature helped transform the focus of the house. The clean design of the custom woodwork cabinetry and wall paneling increased the feeling of spaciousness. The master bathroom added a clerestory that terminated in a circular shower with a skylight. The shower has stone tile on the inside and is copper-clad at the outdoor exterior.
The new street side fence and gate is cleverly constructed from alternately sized rebar rods and is cantilevered from I-beams embedded in the hillside. The translucent and open design characterizes the surrounding heritage oak trees and landscape while maintaining privacy. 
RANCH HOUSE RENOVATION, EAST BAY
RANCH RENOVATION, EAST BAY